"Efterförljelse"

1 Kung. 19:19-21; 1 Kor. 9:19-26; Luk 9:51-62

Jesus låter inte särskilt trevlig idag! Först lät han missunsam, sen okänslig och respektlös. Alla dessa människor som ville följa med honom, fick ju negativ respons.

Och Paulus i sitt brev, som verkade mena att det är okej att hyckla, samtidigt som man ska vara målinriktad. Ett ganska osympatiskt beteende, det också.

Och i GT-texten om Elia, hörde vi om manteln, oxar och avsked. Obegripligheter kan man tycka.

-------------------------

Men vi tar det från början och utgångsläget är alltid att texterna har något att säga oss även i vår tid. Det är det som är så märkvärdigt med bibel-texterna: att de aldrig blir inaktuella! De säger något till människor i alla tider.

Ja, ofta är saker och ting inte så som man först uppfattar dem. Ofta behöver man titta en gång till, för att verkligen förstå vad texten handlar om!

Och vi har i alla tider använt olika sätt för att begripliggöra hur Gud fungerar! Och förstå vad Jesus vill med oss. Se, vilka tips och goda råd vi faktiskt får i Bibeln! För, de här texterna säger visserligen en hel del om Gud och om Jesus, men främst handlar de ändå om oss!

Och i berättelsen om Elia, fick vi höra om hur han hittar Elisha, sin efterträdare som profet. Och när Elia talade om att kasta sin mantel över Elisha, så förstod man direkt på den tiden, att det var ett sätt att markera ägande. För, den eller det som man kastade sin mantel över, det ägde man – det hörde man ihop med! Och bums förstod man på den tiden inte bara det med ägande, utan även konsekvenserna av mantelkastningen.

Vad står det sen i texten? Jo, att sen så uppehöll Elia sig mycket vid oxarna. Att de var många, att Elisha slaktade två stycken, att han lagade till dem och delade med sig av maten till folket. Och att han SEN efter välgörenhets-måltiden, följde med Elia!

I vår tid markerar vi inte ägande på det sättet. Att höra ihop och att visa att detta är mitt, det uttrycker vi på andra sätt. Om Elia skulle visa Elisha IDAG att de hörde ihop, så skulle de kanske klä sig likadant eller båda betala medlemsavgift till samma förening t.ex. Och om Elia IDAG skulle visa att, det här tillhör mig, så skulle han kanske gravera in sitt namn, skaffa lås och larm, och bygga ett insynsskyddat staket runt det.

Och vi tycker kanske att Elia var småtaskig mot Elisha, när han kastade sin mantel över honom och tvingade honom att slakta de 2 oxarna. Men i stället  handlar det nog om hur vi ska göra och vara mot varandra. Och därmed mot Gud. För det är genom att vara goda mot varandra som vi gör rätt mot Gud!

Ja, Elia-texten säger att Gud vill ha oss! Gud vill ha oss med och vill oss väl! Och Gud i vår tid, markerar tillhörigheten i människors hjärtan och i själens oändlighet, aldrig nånsin med klädsel, eller lås eller medlemskap! Och då som nu: att dela en måltid, är att dela gemenskap, att tillhöra! Som idag på hemvändardagen! Precis som att fira gudstjänst är att visa tillhörighet!

--------------------------

Och Paulus brev sen, det kan man ju bli rent irriterad av! Menade han verkligen att man ska bli en slav, för att vinna gemenskap? Blir man trovärdig ? Kan man vara fri och oberoende om man är slav? Är det inte motsatser? Och är det inte hyckleri att utge sig för att vara något man inte är? Om man anpassar sig till allt och alla, hur kan man då samtidigt stå för en tro och ett budskap som så ofta har uppfattats som ytterst kontroversiellt! Hur går allt detta ihop? Och dessutom avslutas texten med att Paulus framställer sig som en extrem streber, och en målmedveten tävlingsmänniska. – Tävla för att vinna, säger han! Satsa allt!

Ja, men det låter verkligen o-kristligt! Att passa upp på alla, eller låtsas vara nåt man inte är, och att anpassa sig, samtidigt som allt verkar vara tillåtet!? Men Paulus kanske är den som för oss in i vår egen tid. För, vi känner ju tyvärr, igen en hel del av det han säger.

Paulus gör som Jesus. Han sätter saker på sin spets. Men, det är naturligtvis ändå inte så att han idealiserar slaveri, utan det är frågan om vad verklig frihet innebär. Och han talar inte om   personlighetsklyvning, utan hur man kan anpassa sin kristna identitet till vardagen. För, visst kan man vara på olika sätt i olika situationer: hemma, på jobbet, i kyrkan. Man kan ha olika roller. Och det är inte fel. Men, det är aldrig en tävling om Guds vinnarpokal. Det handlar om att få segerkransen! Den segerkrans, som aldrig vissnar! Segerkransen Jesus Kristus. Och vi kan alla bli vinnare!

-------------------

Och så har vi själva evangelietexten, som ju handlar ju om de tre männen som ville följa med Jesus. Till att börja med måste vi veta att det fanns en religiös och politisk konflikt mellan Samarien och Judéen som handlade om, vilken som var den mest heliga platsen och vilka som var mest rätt-trogna. Samarierna erkände inte Jerusalems status, och judéerna ansåg att samarierna var otrogna. Var och en höll på sitt. Så det var inte så konstigt att Jesus inte var välkommen i Samarien, när han talade om att han var på väg till Jerusalem på ett heligt uppdrag!

Men, det som är viktigt i den saken, är att Jesus inte började argumentera eller strida för sin sak med dem, utan han gick bara vidare! När lärjungarna ville ta byborna i upptuktelse, så sa Jesus nej, låt det vara, vi går bara vidare i stället! För, det är inte mesigt att välja sina strider! Det är inte att ge upp, att vända andra kinden till.

Och sen var det alltså de 3 männen! Och där låter Jesus både missunnsam, okänslig och respektlös, kan man tycka.

För, när den förste mannen säger att han vill följa Jesus vart han än går, så förväntar man sig att Jesus ska svara något om varför det är bra att han vill göra det, eller varför det inte är bra. Men i stället säger Jesus något kryptiskt om rävar och fåglar och deras bon! Och om att han, minsann inte har någon stans att bo. Men vad har det med saken att göra, kan man tycka? Varför låter han så missunnsam? Det är som om han säger:     – Du har det bra, men det har inte jag??

Men han menade nog inte att vara missunnsam! Förmodligen ville Jesus bara varna mannen för att det faktiskt skulle komma att innebära uppoffringar att följa med honom. Att det skulle bli en resa på både gott och ont. I nöd och lust! Utan nån lya eller nåt bo att ta skydd i. – Och vill man följa med, så ska man veta det! Korten på bordet! Känna till villkoren.

Sen när den andre mannen säger att jag ska bara, först. Och jag kan inte låta bli att tänka på den populära barnboksfiguren Alfons Åberg och hans pappa, när de ska gå iväg till dagis på morgonen. Hela tiden säger Alfons till sin pappa ”jag ska bara….”  göra det och det och det först, vilket gör att de riskerar att komma för sent eller till och med missa helt och hållet! Och den andre mannen, hade ganska mycket Alfons Åberg i sig, tror jag!

För, jag kan inte tänka mig att Jesus menade att vara okänslig för mannens vilja att begrava sin far först. Utan, Jesus menade att valet att följa honom kommer att innebära tuffa valsituationer. Att prioriteringarna kommer att verka okänsliga för andra, som inte vandrar med. Att prioritera Gud, verkar säkert oväsentligt

och överdrivet för den som inte tror att det finns nån Gud!

Och vi idag, vi kan också uppfattas som okänsliga och överdrivna, när vi t. ex. väljer att gå till kyrkan på söndag förmiddag i stället för att åka med barnen till simskolan. Eller följa med till Ikea. Eller när vi säger till släktingarna att ”jag kommer inte till födelsedagskalaset förrän efter gudstjänsten.”  För, var och en har sina prioriteringar att göra, och om vi inte kan tänka oss att välja tron ibland, och offra vissa andra intressen, om vi inte kan tänka oss det, så får vi problem. Det är visserligen oftast en dans på rosor i vår del av världen, att vara kristen, men det är inte en självklarhet att ha det så som vi har det här. Vi är så otroligt privilegierade HÄR, med demokrati och frihet. Men de är inga självklarheter och Gud vill ha oss med sig i alla väder och i alla samhällssystem!

Till sist så var det den tredje mannen! Han sa ”jag ska följa med dig, Jesus, men först vill jag ta farväl av dem där hemma”. Och Jesus svarade respektlöst, kan man tycka: nej! Det finns ingen återvändo. Om du vill plöja,så plöj. Om du vill gå, så gå. Du kan inte hålla på och hatta fram och tillbaka, för då blir det inget av.

Menade han, att alla kanske inte ska komma med till Guds rike? Men det vore väl för grymt ändå? Att säga så till någon: du får inte vara med. Du är inte tillräckligt bestämd av dig. Om du går hem nu, och säger farväl till dina gamlingar, så får du ingen entrébiljett till Guds rike!

Neej, naturligtvis menade Jesus inte så. Han försöker hela tiden bara sätta saker och ting på sin spets. För, Jesus vill att vi verkligen ska tänka till på, hur vi väljer och prioriterar i våra liv. Jesus vill att vi är ärliga mot oss själva och kan stå för våra val. Och att vi inte drabbas av eftertankens kranka blekhet så småningom. Utan att vi tar tag i nuet och ser på oss själva. För, med handen på hjärtat, hur många gånger stannar vi inte hemma för att vi inte känner för att gå iväg, eller för att vi inte orkar, eller helt enkelt för att vi faller för någon annans tryck.

Och hur många gånger strider vi inte i onödan, i stället för att bara gå vidare?

Hur många gånger missar vi inte viktiga saker pga bekvämlighet?

Och hur många gånger kommer vi inte för sent, för att vi helt enkelt har velat fram och tillbaka?

---------------

Slutsatsen vi får dra idag, är att Gud vill ha oss med sig! Han har kastat sin osynliga mantel över oss från allra första början. Vi hör ihop och vi är Guds barn! Men vi har många möjligheter att sabotera oss själva! För, vi kan vara onödigt envisa, grälsjuka, veliga, bekväma, bakåtsträvande, men framför allt kan vi glömma bort att göra mot andra allt det vi vill att de ska göra oss! Gud vill helt enkelt, bara att vi ska ta hand om varandra så bra och så mycket som vi någonsin kan. Det är att passa för Guds rike! Som Elisha gjorde när han lagade ox-gryta till en väldigt massa människor! Och som Jesus gjorde vart helst han kom. Amen.