Kristi himmelsfärdsdag

2Kung. 2:11-14, Apg.1:1-11, Mark. 16:19-20

”Herre över allting”

Jag vill tala lite om ”förändring”! En kollega pratade i morse om just detta och jag tog med mig hans tankar och tänker in dem i dagens texter. Dagens tema: ”Herre över allting”.

Ja, vi lever i en föränderlig tid i en föränderlig värld! Det är både på gott och ont och det såväl små som stora förändringar, både privata och gemensamma, lokala och globala.

Goda förändringar kan vara sådana som vi vet om och planerar för: semester, helger och utflykter, säkra väderprognoser, vänner och släktingar på besök!

Dåliga förändringar kan vara nyheter om katastrofer och brott, sjukdom som vi inte styr över, klimatförändringar, att bli av med jobbet, olika besvikelser.

De små förändringarna tänker jag kan bli stora, ibland för stora och ibland visa sig vara viktiga oavsett om de är bättre eller sämre. Det kan vara flytten till nytt boende, att tvingas ta bussen när bilen inte startar, att tåget är inställt, att ta en ny promenadväg, att prova en ny frisyr, att ringa upp en gammal klasskamrat, att ändra livsstil på något sätt.

För vad kan förändringar i bästa fall innebära? Jo, även om vi ofta är rädda för förändringar, så kan det ju faktiskt vara så att det nya boendet blir det bästa som hänt! På bussen kan man träffa nya reskamrater! På den nya promenaden kan man finna nya smultronställen! Den nya frisyren kan bli riktigt snygg! Det kan kännas som igår att prata med den gamla klasskamraten och ta upp kontakten! Och livsstilsförändringar – att äta bättre, röra på sig, förverkliga en dröm, sådana förändringar gör gott!

Och lärjungarna utsattes för stora förändringar! Först hade deras Jesus dödats, lämnat dem, uppstått, kommit tillbaka – om än i ny skepnad – och nu skulle han lämna dem igen. Det måste ha varit både traumatiskt och turbulent för dem. De hade skrikit ”nej” både när han dog och nu när han togs bort igen. ”Nej, stanna kvar! Ge dig inte av igen!” De ville förmodligen inte ha fler förändringar.

Ändå var det just alla dessa ändrade förhållanden som var nödvändiga, som blev till välsignelse!

Världen behövde transformationen, för att det där med Jesus inte skulle bli bara en lokal företeelse. För att vi skulle bli med i den gudomliga planen allihop, måste någon sprida budskapet, Jesusbudskapet, och det började med dem! Lärjungarna, apostlarna, skulle behöva bli övertygade, överrumplade, överraskade, övernaturligt bemyndigade att gå ut i världen! För att möta oss. För att missionera, undervisa, starta församlingar och inspirera gemenskaper som sedan blev självgående och i sin tur…spred vidare!

Och Jesus själv genomgick också stor förändring. Från att ha varit fullvärdig människa på jorden kom han att ”sitta på Guds högra sida. Det handlar om makt! Jesus klev rakt in i maktens centrum och blev en del av den! Man skulle kunna säga att han fick en plats i kontrollrummet! Men, och det här är det viktiga, inte med stängd dörr och fjärmad från omvärlden. För, vi har ju löftet om att han ska komma tillbaka! Vd´n ska tillbaks till verkstadsgolvet. Nu alltid i skepnad av Helig Ande och tillgänglig för alla som vill. Och i kommande tid i skepnad av den fullt uppenbara och självklart synlige. Det har han sagt och lovat och det är vår tro!

Jo, det fanns vettiga människor som menade det och som var vittnen till det! Och det finns vettiga människor som håller det för sannolikt fortfarande! Som ser skillnad på falskt och äkta, som ser skillnad på en flygtur och en himmelsfärd, på tro och fantasi.

Idag är ingen flygaredag. Idag är det Himmelsfärdsdagen. En viktig dag. Det är ett mirakel som händer. Miraklernas mirakel!

Jag har lättare för att tro på Gud och mirakler än på slumpar. Och jag väljer att konstatera att jag nog har bevittnat mirakler jag med! Men vi kan välja om vi ska skjuta dem ifrån oss och låtsas att de inte finns. Eller så kan vi ta dem till oss, berätta om dem och tro på dem. Precis som lärjungarna gjorde när de berättade om Jesus och hans himmelsfärd!

Och det finns alltså, ett löfte i den här dagen också! Att Jesus ska komma tillbaka! Inte i raket eller som en liten fågel. Utan just som ni har sett honom fara upp till himmelen! De 2 männen i vita kläder sa det till de förvirrade lärjungarna! De 2 männen som vi inte vet vilka de var. Men de sa de att det inte var någon vits med att stå och glo och gapa mot himlen för det.
-Jesus kommer tillbaka på samma sätt som han for bort och det blir när det blir.

Det löftet fick lärjungarna och det är löftet vi också får! Under tiden är det meningen att vi ska leva våra liv, göra vårt bästa, aldrig glömma himmelsfärden och vara beredda på miraklernas mirakel: Kristi återkomst kanske idag, kanske i morgon!
                                                                              Amen.