”Änglarna”

1 Mos 28:10-17; Upp 12:7-12; Joh 1:47-51

Om det finns änglar så finns Gud! Ja, jag menar det, om vi talar om skyddsänglar och änglaröster och änglaväsen, så talar vi också om Gud!

För var skulle annars änglarna komma ifrån? Vad skulle deras uppdrag vara? Vem skulle annars vara deras boss? Deras arbetsledare? Var skulle de höra hemma? Om inte hos Gud?

Tror du på änglar? Tror jag på dem? Ja, det gör jag! Fast att jag aldrig har sett någon – vad jag vet i alla fall! Jag har aldrig sett deras vingar, men jag har hört dem flaxa! Och jag har sett spåren av dem. Och jag har känt på mig när de har varit väääldigt nära, nästan så att de har andats i nacken på mig! Så ja, jag tror! Och så tror jag på andra människor, som har sett dem! Och jag tror på Bibelns berättelser om dem! Ingen, under mitt långa liv har kunnat övertyga mig om motsatsen, dvs att änglar INTE skulle finnas!

Men vad spelar det för roll då, kan man undra? Vem bryr sig, om det flaxar omkring änglar som man ändå inte ser? Jo, det spelar faktiskt roll för mig, och för dig, och för alla! Därför att änglarna vill oss väl! Jag tänker så här: att det blir liksom lättare att leva och fungera i vardagen om man är medveten om att en god kraft omger en. Änglakraft!  Det blir lättare om man inser att man inte är ensam när det krisar. Och att man inte måste känna oro och stress alldeles solo. Det handlar om livskvalité! Det handlar om att få leva med hoppet! Det handlar om att vara trygg mitt i otrygghet. Det är skönt helt enkelt, att få ha någon vid sin sida. En ängel!

Men, som jag sa i början, om änglarna finns så finns också  Gud! För, även om änglarna gör en hel massa marktjänst och springer ärenden, så är de inte en massa små-gudar för det. För Gud själv är större! Gud är kärlek och man kan ju inte delegera kärlek, eller hur? Hur skulle det låta, om en mamma eller pappa  sa ”nu får någon annan komma och älska mina barn idag, medan jag är på jobbet” eller ”jag delegerar kärleken till min kollega, eller till grannen, eller till någon vilt främmande!!” Det kan man ju inte göra!  Man kan inte lämna över sina känslor till någon annan att känna, när man själv är trött, lika lite som man kan stänga av känslorna när man vill. Älskar man sitt barn, så gör man det non stop, året om, hela livet hur trött man än är. Eller hur?

Och Gud är precis likadan som en god förälder! Gud delegerar inte heller kärleken till någon annan. Gud behöver inte någon stand-in-ängel som vikarie. Gud har precis så mycket ork och direktkontakt med oss, som vi önskar! Det är det som är så märkvärdigt med Gud! Att Gud orkar med oss!

Men änglarna då? Jo, de jobbar på med sitt! De är liksom med i familjen och rycker ut som storasyskon, eller bonus-personer, om man så vill! De omsluter oss på alla sidor och håller oss i handen! Och de springer med bud! De vidarebefordrar våra meddelanden till Gud, de håller liksom linjen öppen för oss. De pekar med hela handen, eller hela vingen….!.... på Gud och säger: - Prata med honom själv!

I Bibeln finns berättelsen om Jakobs stege, som vi hörde nyss. Där knatade änglarna upp och ner för himla-stegen som om de ville locka Jakob att titta dit, för att han skulle se Gud och lyssna på Gud. Tur att Jakob gjorde det då, för annars hade han inte hört allt det underbara som Gud hade att säga, och som gav Jakob livsmodet tillbaka när han var deppig!

–Jag kommer inte att överge dig, sa Gud!

Och i den andra texten, där är det krig. Krig mellan goda och onda änglar. Där fick vi höra hur galet fel det blir om man väljer att följa fel ledare, fel ängla-gäng, som vill illa och görilla. Men så fick vi också höra att det onda inte segrar! Det onda kan aldrig få sista ordet, därför att ljus alltid övertrumfar mörker! Ett litet ljus kan jaga bort det stora mörkret! Det är inte bara hemma i mitt sovrum på natten när jag tänder lampan för att jag drömt mardröm, som det gäller. Det gäller överallt och alltid! Även om det har varit mulet och dimmigt lång tid, så tvivlar vi ju inte på att solen existerar ändå? Eller hur?

Och Jesus, han var en ung man i sina bästa år och full av klokskap. Om honom berättade kompisen Johannes att han, Jesus, också trodde på änglar! Jesus, en vanlig snickarpojke, som knappt kunde läsa och skriva och som var uteliggare och tiggare, han visste att Guds änglar finns och att de visar vägen! Och han visste att om Natanael också förstod det, så skulle han inte bara må mycket bättre utan också få vara med om fantastiska saker!

Ja, hur änglar ser ut föreställer vi oss gärna. Men, hur Gud ser ut undrar du kanske också ibland? Det vet ingen. Men, när Gud gick på jorden en gång, då såg han ut som Jesus! Det vet vi. För, då var han Jesus! Men, han hade inga vingar, för han var inte en ängel. Han var Gud!

Amen.