Septuagesima

”Nåd och tjänst”

Vish. 11:22-26; Filipp 3:7-14; Matt. 25:4-11

 Idag heter söndagen septuagesima! Temat idag är nåd och tjänst!

Septuagesima betyder den 70´e, dvs att det är 7 veckor kvar till påsk. Ungefär!!! För, den beräkningen hör hemma i den antika tideräkningen, som hade tio dagar per vecka. Ja, hur som helst, så har vi nu börjat nedräkningen inför påsken. Den tid som enligt vår svenska tradition kallas för-fastan och så småningom fastetiden.

Nåd och tjänst då? Ja, nåd är ett knepigt ord som de flesta aldrig använder till vardags. Kyrkan använder ordet nåd ofta, men det låter väldigt fromt och gammaldags för många. Men, varför använder vi ändå det ordet, när det inte har så värst mycket förankring i nutiden? Jo, därför att det inte finns någon bra synonym. Inget annat ord betyder precis det samma. Engelskan har grace och mercy, nåd och förbarmande, men svenska språket är fattigt på synonymer.

Vi har talesättet att ”låta nåd gå före rätt” och man kan säga  att fångar kan ”bli benådade”. I bägge fallen handlar det om att slippa ett straff. Och att den som har rätt att utkräva straffet ger nåd i stället, dvs på grund av sin godhet och sitt medlidande låter den skyldige gå fri, trots allt.

Och det kan väl vara en av definitionerna på ordet nåd, men den definitionen, att nåd räddar från straff, räcker inte för att vi ska förstå texterna rätt idag.

Nåd i Biblisk betydelse innebär framförallt något gott och värdefullt, som Gud har i överflöd och ger oss ständigt! Vi bara får nåden, utan att ha förtjänat den. Och vi behöver den gåvan eftersom det är en kärleksgåva.

Nåden, får vi som ett smycke att hänga runt halsen och bära med överallt.

Nåden får vi att bära med oss i livet!

Nåden innebär att Gud älskar oss, just precis som vi är, varken mer eller mindre än någon annan! Och att inse det är att ta emot gåvan. Att säga ja till Gud!

Bibeln är en viktig del av Guds nådegåva! Här finns den beskriven om och om igen! Här finns berättelsen om Gud ur en mängd olika perspektiv och vi får läsa, och lyssna, och säga ja eller nja, eller kanske eller … t.o.m. nej. Vi får en vackert inslagen present och vi kan välja att antingen öppna den eller låta bli!

Jag väljer att öppna den och vad står det då i Bibeltexterna idag? Jo, först var det den ovanligt kloke kung Salomo, för 3000 år sedan, som jämförde vår betydelse för Gud, med vågens minsta viktenhet! Salomo jämförde oss med 1 droppe morgondagg! Och därmed sa han att vi är pyttesmå inför Gud! Men, Gud bryr sig om oss ändå! Vi är många och små men det betyder inte att vi försvinner i mängden. Vi är inte betydelselösa som individer. För, Gud bryr sig om alla små!

Redan kung Salomo kände till det här! Han kände Gud så väl! Och att Gud fungerar så här, bryr sig om alla, är det samma som oändlig nåd. Ja, Gud säger till oss: jag älskar dig, men jag älskar för den skull inte nödvändigtvis allt du gör!

I bibelbrevet från Paulus, fick vi höra hur han förkastade sånt som han förut hade värderat. Det är som om, man kör till sopstationen med sina gamla värderingar, och sina gamla förebilder, sina före detta gudar, för NU gäller nånting helt annat! Nu gäller Jesus Kristus och kunskapen om honom, och så gäller tron – inte lagen. Det är tron på värderingar, inte lagar och paragrafer som är viktigt. Medmänsklighet, inte principer. Glädje och sorg, inte kalkyler och statistik. Och det är en NÅD att få leva i tron, med kunskap och för Guds skull!

- Jag blir lite mer lik Jesus då, sa Paulus. – Det är som om jag griper tag i hans mantel, en bit av fullkomligheten! Hade Paulus hybris, kan man undra, storhetsvansinne? Ja, det låter nästan så. Men Paulus själv förklarade, när han sa:

Jag glömmer det som ligger bakom mig och sträcker mig mot det som ligger framför och löper mot målet, för att vinna det pris där uppe, som Gud har kallat oss till, genom Jesus Kristus.

Dvs jag får en chans till, jag tar den chansen och jag har ett mål! Chansen, vägen och målet Jesus Kristus!

Och så Petrus sedan, han var lite orolig och tänkte: – Ska det här med att vara lärjunge till Jesus, visa sig vara en för stor uppoffring? Kommer vi att bli lämnade kvar och få stå här snopna utan vare sig mästaren eller frälsningen och så ha offrat både familj och karriär? Ja, Petrus oroade sig och det gjorde han ofta!

För, han var praktisk och konkret till sin karaktär, samtidigt som han misströstade ibland och ibland var optimist. Petrus tillhörde den innersta kretsen i Jesusgänget. Och ändå var han orolig för sin egen betydelse!

Praktisk och konkret kan man säga att Petrus var

den gången när han fick uppenbarelsen på förklaringsberget om vem Jesus verkligen var –  och i stället för att sätta sig ner och filosofera så ville han bygga hyddor!

Och han var konkret då han undrade när templet faktiskt skulle rivas. Han ville ha en exakt tidpunkt! Inte sitta och oja sig.

Och när han förklarade fikonträdets biologi för Jesus, fast Jesus bara talade i en liknelse. Då var Petrus realist, inte teolog.

Och Petrus var den som frågade hur många ggr man ska förlåta. Inte varför eller hur, utan en rak fråga åter igen!

Och tänk på, när han gick och fiskade efter uppståndelsen!  För att samla tankarna och göra något konkret, i stället för att sitta och analysera.

Och när han så småningom tog initiativ till att välja in en ny lärjunge i stället för Judas Iskariot. De skulle ju vara 12 stycken!

Ja, alla de här gångerna var han: Petrus den praktiske!

Klentrogen, det var han när han ifrågasatte Jesus:

 - varför skulle de fiska när de visste att det inte fanns någon fisk?

Och den där gången när han bara hann gå en liten bit på vattnet innan tron svek honom och han sjönk som en sten. Då var han klentrogen!

Spontan var Petrus den gången, då han släppte allt vad han hade och sprang till graven för att se om kvinnorna hade rätt när de sa att Jesus var uppstånden!

Och optimist var han, när han sa att han ville ge sitt liv för Jesus men ändå förnekade honom 3 gånger.

Och så, somnade han i Getsemane – i trädgården - den där sista kvällen, trots att han hade lovat att inte överge Jesus. Visst var det optimistiskt av honom, att tro sig kunna vara vaken hela natten?

Konsekvenserna då, av Petrus sätt att vara, blev både dramatiska och betydelsefulla. Han blev den som fixade påskmåltiden. Han försvarade Jesus och råkade t.o.m. hugga örat av en vakt i tumultet. Han blev huvudpredikant i Jerusalem i den första kristna urförsamlingen. Han stod upp mot översteprästerna och han blev torterad för det.

Och Petrus fick stora förtroenden av Gud. Redan innan slutet för Jesus jordeliv närmade sig, visste Jesus att just den här kombinationen av egenskaper gjorde Petrus till den klippa, som den unga nya kristenheten skulle behöva. Petrus fick löftet om himmelens nycklar och det är stort. Han blev en självklar ledare!

Ja, Petrus var tjänstvillig och belönades, med nåd! Och Paulus, som slängde sina synder i soporna, han räknade krasst med nåden, och verkade tycka att han hade förtjänat den. Och kung Salomos inställning till Guds nåd var ödmjuk. Gemensamt för dem, alla tre var, att de bekymrade sig. De bekymrade sig för att kanske inte bli rättvist bedömda, på grund av sina brister. Frågan var: skulle Gud verkligen se deras riktiga jag?

Och svaret blev för dem, som för oss: JA! Gud ser våra riktiga jag! Gud såg att både Salomo, Paulus och Petrus var människor med fel och brister. Gud älskar och var och en får sina uppgifter att fylla.

Så, Guds nåd finns tillgänglig för oss i vår tid också! De här tre personerna och många, många andra med dem, kan vi läsa om i Bibeln och berätta om, för att få olika perspektiv på begreppet nåd och förstå att om deras fel och brister kunde bli transformerade till välsignelse, så kan våra också bli det.

Nåden, är Guds goda, kärleksfulla överseende med våra fel och brister. Men framförallt är nåden Guds kärleksgåva som lyfter fram våra goda sidor, och våra fördelar, det som vi är bra på och det som gör oss till goda människor! Förändrar oss! Välsignar oss! Ger oss hopp!

Så låt oss tacka ja till Guds gåva, låt oss ta emot presenten, ta av pappret och öppna den. Låt oss vårda den och ta hand om den! Gåvan från Gud, som inte är belöning för något utan som är ren och skär NÅD!

I Jesu namn.  Amen 

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

25.09 | 19:52

Så fint skrivet. Jag njuter av att läsa det!

...
14.02 | 14:32

Hej Therese, en underbar sida och så mycket fint att läsa. Jag uppskattar att du sprider så mycket fina budskap. Mig ger det mycket trygghet och glädje.

...
25.10 | 17:53

Kloka ord. Det behövs sådana ibland!

...
02.01 | 12:15

Gott Nytt År till dig och de dina, Terese!
Många sköna tysta stunder önskar jag dig - i stallet, eller i skogen, eller...
Vi ses och hörs snart, kram!
Pernilla

...
Du gillar den här sidan