Annandag jul

Jer. 20:7-11; Apg 7:55-8:8; Luk. 12:49-53

”Martyrerna”

Jag känner mig lite som en glädjedödare, när jag presenterar Annandagens tema idag: ”martyrerna”.

Det är ju förfärliga texter, det här. Fruktansvärda. Och jag tänker som ni säkert gör; hur i hela friden tänkte man, när man placerade en martyrdag med våldsamma, ångestfyllda, osminkade texter direkt efter den ljuvliga och vaggviselika juldagsberättelsen igår? Hur tänkte man? Varför gjorde de på detta viset? Kan vi inte få vila ens några få dagar med julevangeliet? Måste vi väckas till den krassa verkligheten på detta brutala sätt? Det är som om dramaturgen tyckte att, det räcker nog med två dagars puttenuttig frid. Nu måste vi återgå till elände och prövningar. Som om vi riskerar att bli världsfrånvända, ifall vi inte påminns om mänsklighetens mörka sidor ideligen.

Men, är det verkligen så att vi riskerar att bli skenheliga om vi stannar upp ett tag i julkrubbans värme och lyss till änglasångens kör? Riskerar vi att glömma världens oro och strid, om vi ägnar oss åt ”feel-good” några få dagar?

-Nej, jag tror inte det. Jag tror varken att vi låter skenet bedra oss, eller att vi sätter på oss skygglappar, bara för att vi bejakar de goda krafterna en stund och ser det positiva! Vi blir inte fördärvade om vi njuter av Kalle Anka och julklappar. Vi blir inte avtrubbade för att vi tar ledigt från stressen en stund och söker oss till stillheten. Även om det är mörkt i husen, så tänds en stjärna i fönstret igen och vi får strax återgå till risgrynsgröten och värmeljusen!  

Vi måste bara först lyssna på Jeremias, Stefanos och Jesus ”brandtal”, för att förstå att all får konsekvenser! Alla våra val och allt som sker, får konsekvenser. Det vet vi. Livet är inte bara sockersött. Att få, kan komma att kosta. Att älska kan vara smärtsamt.

Profeten Jeremia i Gamla testamentet, är ett vittne! Ett Guds vittne. När han stod upp för sig och sin tro, blev han mobbad och förföljd. Precis som de blev, som vittnade om Jesus. Precis som många kristna blir idag i vår tid.

Och Stefanos, som vittnade om Jesus och berättade om sin uppenbarelse för dem som var skeptiska och icke troende, han blev stenad till döds för det. Precis som sker på många håll i vår värld idag.

Och så Jesus, i evangelietexten som slår tillbaka med mycket hårda ord och hot, när motståndarna mobiliserar sig.

Att vara vittne kan kosta på och ändå måste man vittna! Att vara trogen, kräver ibland att man sticker ut hakan. Ändå gör man det för att vara trovärdig!

Ja, de hade alla tre bevittnat något livsavgörande som ställde till det för dem. Jeremia hade sett Gud, men folket menade att han var en hädare. Stefanos hade sett Jesus, men folket stenade honom. Jesus var Guds son och ….ja, vi vet alla hur det gick för honom.

Och alla tre var utåtagerande. De ropade och skrek, de predikade i det offentliga rummet. Det var inte så att de drog sig undan med sina upplevelser, höll dem för sig själva, var anonyma, teg. Nej de vittnade och de fick ta konsekvenserna av det. , och endast skulle nämligen världen få veta! , förändrades världen. Och vi fick veta!

Men, det är som sagt inga trevliga texter vi hör. Det är desperation, hot, och ilska. Hade det varit idag, hade det kanske i stället lagts upp kränkningar på media, filmklipp på Youtube eller på något annat  – jag har faktiskt råkat se ett sådant en gång på en flicka som stenades till döds och det var något av det vidrigaste jag har sett. En bild som för alltid etsat sig fast på näthinnan.

Hur som helst, så vill Gud att vi ska se verkligheten på gott och ont och göra något åt den. Gud vill att vi ska se ut genom pepparkaksfönstrens kristyr och upptäcka att vi har en uppgift att fylla. Vill att vi ska öppna våra hjärtan och stå för det kristna budskapet, som är ”älska din nästa som dig själv”.

-Öppna dörren, gå ut och gör något, människa! Säger Gud. Det var ju därför jag kom till dig! För att ge dig mod och kraft att göra något bra! Så följ mig och gör gott i jul! Inte bara äta gott och sova gott, utan och göra gott, för andra! Det är att vittna. är ni vittnen! Säger Gud.         I Jesu namn,  Amen.