Julotta

”Jesu födelse”

Äntligen! Äntligen – har barnet fötts! Det efterlängtade, det unika, det älskade, the precious baby. 

Det stora miraklet när en ny människa föds, helt enastående och älskvärd, blev ett ännu större mirakel i Jesusbarnet! Kan man tänka sig, ett helt vanligt människobarn med vanliga jordiska föräldrar var samtidigt Gud!  Samtidigt och ändå inte. Tre i en och en i tre. Och, det övergår våra förstånd! I alla fall mitt. Jag har läst tusentals bokrader om detta märkvärdiga, men min hjärna förstår det ändå inte. Mitt hjärta och min intuition har inget problem med allt det som jag inte kan förklara! Jag får bara vila i tro! Det räcker för mig!
Och jag är inte ensam! För, ni som tror likadant är många! Och vi, tillsammans med världens alla kristna, är kolossalt många! Vi är arvtagare till 2000 års generationer kristet troende, som har hållit den här speciella morgonen helgad. Tänk er det, vi kan inte räkna alla dem, som har kommit samman på juldagsmorgonen i alla tider, för just denna anledning: att ett vanligt och samtidigt mycket märkvärdigt barn föddes i ett enkelt stall, i en liten by i Judéen, för länge sedan. Och generationer efter oss ska fortsätta att samlas, av exakt samma anledning! Ett barns födelse, en födelsedagsfest för evigt! Men, inte för barnets egen skull. Gud behövde inte födas för sin egen skull och behöver inga fester för att bekräfta sig själv. Utan, det händer för VÅR skull! För att vi ska se att det finns hopp och kärlek i världen och se ljuset i mörkret som vi så innerligt behöver!
 
Pojken Jesus skulle ha kunnat levt sitt liv som vilket barn som helst. Gått i skola för judiska pojkar, så som seden var. Lärt sig sin pappas snickaryrke. Jobbat med Josef och så småningom tagit över hans verkstad. Han skulle som liten, ha kunnat busa runt i synagogan med grannpojkarna och skulle ha kunnat springa runt på gårdarna med lekkamraterna, bara för skojs skull. Han skulle ha kunnat vara en i mängden som vallfärdade med familjen till Jerusalem en gång om året och skulle ha kunnat gifta sig så småningom, få egen familj och han skulle ha kunnat bli gammal och dött en naturlig död.
Men så var det inte! Ingenting var vanligt med honom. Han var ett högst ovanligt barn, redan innan han var född. Ett barn som fick ett annorlunda mottagande i livets första skede och vars liv kom att bli så speciellt att vi alla fortfarande minns Honom och tackar Gud för att det faktiskt blev som det blev!

Redan den gamle profeten Jesaja hade talat om honom 700 år tidigare, utan att själv veta om vem han talade! Jesaja berättade på Guds uppdrag, om ett stort strålade ljus, och om jubel och glädje som skulle komma. Han talade också om ok och förtryck, om strid och död som inte längre ska få sista ordet. Om plågor som inte ska vara bestående eller definitiva. Varför? Jo, därför att ett barn har fötts och en son har givits! Ett nyfött barn som skulle komma att axla hela väldet! Och det är ett kärt barn med många namn:
allvis härskare        -         men inte med krona och 
                                         slott
gudomlig hjälte      -         men inte med vapen och
                                         rustning
evig Fader              -         men inte en auktoritär

                                         patriark
fredsfurste             -          men inte med mandat
                                         och inte nominerad                
                                         till något fredspris.

Det är vårt Jesusbarn, som inte skulle få något erkännande i stor skala under sin livstid. Som verkade lokalt där hemma runtomkring och levde ännu enklare än sina enkla jordiska föräldrar.

Johannes, han skrev i sitt brev om hur han faktiskt hade varit med om Jesus. Hade varit så nära, att han hade tagit på honom. Ja, Johannes hade trott sina öron och ögon. Och om han inte fick berätta om Jesus skulle inte glädjen vara fullkomlig, skrev han!

Lukas hade också behov av att göra glädjen fullkomlig! Och han lyckades! För, hans julevangelium är kanske en av de mest älskade, lästa och reciterade texterna i Nya testamentet! Hans berättelse ger oss den jul-mustiga versionen av historien, som ger färg åt vår tradition och får oss att tänka till julsångsackompanjemang. Vi ser julkrubban för vårt inre och lyss till änglasångens ord och ton!

Samtidigt tycker vi kanske, att det är en berättelse som är för detaljerad för att vara helt sann. Den är nästan som ett vykort, färglagt och skapat av konstnären. Men, det går inte att komma förbi, att det är ett autentiskt motiv och en sann källa! För, historien har levt kvar i årtusenden och berättats om och om igen. Den har spelat roll i miljoner och åter miljoner människors liv. Maria och Josef skulle ha kunnat passera förbi anonymt i skattskrivningens kaos, precis som alla de andra. Men det gjorde de inte! De blev inte bara några i mängden och deras son visade sig inte vara vem som helst!

Och här är vi idag! I den tidiga morgonen har vi tagit oss ur den bekväma sänghalmen och begett oss ut i mörker och kyla för att få vara tillsammans! Vi brukar inte träffas häri kyrkan, klockan sju på morgonen! Inte gör vi oss vanligtvis så mycket omak för Guds skull!

Men vi är här trots allt! Trots att 2000 år har gått, så är vi här! Trots att historien har så många frågetecken! Trots att vi inte förstår allt! Trots att vi är morgon-trötta! Trots att det är mörkt och ganska kallt ändå och trots att så många i världen försöker av-mystifiera julens berättelse, så är vi här!

Vi är här för att vi har valt det! För att vi vill det och för att vi måste!
Vi har valt att säga ja till ett litet barn av Davids hus!
Vi vill uppvakta barnet i den stilla natten, därför att änglarna inte bara sjöng för herdar och vise män, en gång för länge sen. De sjöng för oss alla!
Och vi måste detta, därför att vi har ett uppdrag, en uppgift att fylla: och det är att föra Jesajas, Johannes och Lukas berättelser vidare! Föra historien vidare, så att de som kommer efter oss också får veta:
vad det är för stjärna som lyser över stallet!
Får veta att det är änglarna som hörs i himlarymden!
Får veta, att det är i det lilla som det allra största miraklet sker!
 
Gud kommer till oss i varje tid, varje generation, i Jesusbarnet Kristus!
Amen