Långfredag

”Korset”

Jes 53:1-12, 1 Kor 2:1-10, Mark 15:21-41

 

Signalement:

-        klen som barn

-        inte särskilt snygg som vuxen

-        föraktad och övergiven  - mobbad

-        sjuklig

-        utslagen, längst ned i hierarkin

-        syndabock

-        tyst och tålmodig

-        tar på sig straff för andra

-        hög moral, sann och rättvis

-        rättfärdig

-        har ingen egen familjegravplats

 Men också, 

-   ljuset själv!
-   upphöjd!
-   bekräftad!
-   insiktsfull!
Det signalementet gav profeten Jesaja! Och han sa det 7 århundraden före Kristus! Hur visste han? Hur kunde han veta? Om inte Messias-tron var sann – hur kunde det då bli så rätt?
---------------
Jesus gjorde den svåra resan. Det minsta vi kan göra är att lyssna på berättelsen!
Jesus gav oss ett erbjudande om att följa med. Det minsta vi kan göra är att säga ”Tack”.
Paulus skrev till dem då och till oss idag: - Bara genom Kristus förstår vi någonting överhuvudtaget. Teoretisera inte så mycket, utan lär känna honom! Ta till dig det som du förmår och tro på resten! Gud upphör inte att existera bara för att vi inte förstår. Det som inget öga har sett och inget öra har hört kan finnas ändå. Anden verkar oavsett vad vi tycker och tror. I det kan vi vila, i det kan vi växa, i Anden kan vi ana hemligheterna! Vi är inte ensamma, behöver inte misströsta.

Men, till och med Jesus kände sig övergiven när det var som svårast. Bara en kort stund visserligen, men … Varför skulle då inte vi också få misströsta ibland. - Ändå är Gud hos dig, du Guds älskade barn! Så säger en stark ledare, en överstepräst för oss alla: Jesus Kristus.
------------------

Det behövs ingen dramatisk nyhetsbevakning i teve, för att man ska känna upplevelsen av det fruktansvärda i passionshistorien! Den plågsamma skildringen av fängslandet av Jesus, tortyren, domen och avrättningen, det behövs inga live-bilder, inga utsända reportrar, inga kameramän eller mobiltelefon-filmare. Det behövs ingen dyr teknik för att förmedla den plåga, den ångest, den vanmakt, den smärta som alla inblandade upplevde. Det räcker med Orden i texten.
Bibelns egna ord är så laddade, så starka att de går genom märg och ben. Rakt in i hjärtat. De bränner till i hjärnan, och gör det svårt att skratta men lätt att gråta. Orden i evangeliet lever och berör, om man tar dem till sig! Texten är närgången. Man riktigt hör ljuden, och känner stämningen i de trånga gränderna, känner lukter, ser den hemska verkligheten:

3 människor avrättas. Många ser på.

Vi delar den upplevelsen med två stycken Marior, och med hans moster och med lärjungen Johannes. De ser, hör och upplever. Att tänka sig in i det de kände, är riktigt olidligt, tycker jag. Att se sitt barn dödas, se sin bästa vän mördas, se sitt hopp om en bättre tillvaro trasas söner.
Och de flesta stod inte ut med det. Men de fem, de stod kvar!
Och soldaterna var avtrubbade. De hade gjort det här så ofta. De hade sett så mycket avrättningar och så mycket våld att de inte reagerade längre. De lydde bara order. Och om de inte gjorde det, lydde order, så skulle de ju själva kunna råka illa ut. Fast officeren, han anade sanningen där han stod.

Och de religiösa ledarna var rationellt känslokalla. Tradition och lugn i stormen var viktigast för dem. Hade man lyckats överleva både assyrisk och babylonisk fångenskap, persiska pogromer  egyptisk fångenskap och grekisk kulturkrock, så skulle inte den här ende, envise, besvärlige uppviglaren Jesus från Nasaret – och dessutom hädaren, få riskera allt för dem – årtusendens umbäranden och kamp. Inte bara riskera tro och tempel, utan hela folkets identitet, själva existensen.
- Dessutom var det storhelg i morgon och ingenting fick äventyra det. Inte romarna, inte avrättningar, inte oroliga folkmassor. Ingenting.

Och Pilatus var så less på det hela. Han hade tappat intresset för fokets tjabbel. Han hade viktigare saker att bry sig om. Kejserliga påbud, storpolitik. Sitt eget anseende och sitt eget kall. Girighet, korruption och krig i världen. –Inget nytt under solen, således!!!
Så han förnedrade och förlöjliga den dömde, den svage, den som han såg som besegrad. Och skylten högst upp på korset där det stod ”Judarnas konung” var inte till för något annat än att håna en som redan var slagen. Men också för att håna prästerskapet.

 -Ha! Är det här er kung!!! Det säger allt om er! Om er kung är denne uppspikade looser, vad är då ni!
Ja, Pilatus visade sitt rätta ansikte. Han var maktfullkomlig, överlägsen och ond. Och han gav order om att krossa benen på de korsfästa som fortfarande levde, för att skynda på processen och få komma hem i tid.

Idag, ska det vara en lågmäld, eftertänksam dag. Vi ska ge oss tid att minnas Jesus. Både som tjänare och som överstpräst ska vi minnas honom och hans lidande och död.

Men vi ska samtidigt vara hoppfulla! För vi ser ljuset -  vi vet ju vad som hände på påskdagen!
Och vi ska lyssna på berättelsen som har berättats i många generationer. Vi ska lyssna på Markus! Hans berättelse är viktig!

Och vi ska samlas regelbundet till gudstjänst, för att minnas allt som hände!
Och vi ska berätta för andra, som inte är här idag.

Ja, vi ska tacka Gud för påsken! För, utan påsken – dvs
              att det som hände faktiskt hände och
              att det hände så, som det faktiskt hände -
- ja, utan påsken och Jesus död och uppståndelse hade vi varit helt ovetande! Då hade vi varit utan hopp – hopplösa, verkligt ensamma och tröstlösa. Vilse, förlorade.

För Jesus gav sitt testamente till oss som innebar att ta hand om varandra! Var goda medmänniskor! Samlas och dela bröd och vin med varandra, för att minnas, för att stötta och uppmuntra varandra och för att föra budskapet – evangeliet – vidare till andra! Och att inte ens för en sekund tro, att Jesus dog förgäves. Han dog ju för oss, och vi är inte förgäves!             Amen

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

25.09 | 19:52

Så fint skrivet. Jag njuter av att läsa det!

...
14.02 | 14:32

Hej Therese, en underbar sida och så mycket fint att läsa. Jag uppskattar att du sprider så mycket fina budskap. Mig ger det mycket trygghet och glädje.

...
25.10 | 17:53

Kloka ord. Det behövs sådana ibland!

...
02.01 | 12:15

Gott Nytt År till dig och de dina, Terese!
Många sköna tysta stunder önskar jag dig - i stallet, eller i skogen, eller...
Vi ses och hörs snart, kram!
Pernilla

...
Du gillar den här sidan